Things I miss - food, mostly

It's the darnedest little things I miss.

What I miss the most, of course - along with any other Estonian living abroad - is black sour dough bread. (Just thinking of it now makes my mouth water so much I'm having to swallow.) Oh what I wouldn't give now just to have a slice of Fazer's wholemeal sour dough bread with some butter and sprat...

But then it's the other, weird things.

I miss sour cream in a plastic bag - every time I have to fiddle with a spoon and a plastic container, I am thinking, why not just have it in a bag? It's so much simpler...

I miss ice cream that comes in a waffle cone that's got a flat bottom so I can stand it on a table if I suddenly need both my hands for a moment. And besides, it's a much more comfortable way of eating it anyway...

I miss... proper, old school deli food. Potato salad. Beetroot salad. Sour, marinated cabbage.

I miss sprat. I really miss sprat!

I miss chocolate that isn't sickly sweet to a point of tasting mostly of sugar.

I miss sour milk drinks - I don't even know what an English word for "hapupiim" is. And if we're on a topic on sour milk, I miss "kama" - again, another substance I don't even know how to begin describing in English. I don't even know how to describe it in Estonian!

And I just, generally, miss Estonian food...

6 comments:

  1. Kadri28.9.13

    Kas neid toiduaineid on lubatud Uus-Meremaale saata? Kala vist teatud tingimustel, kama ja šokolaad paistab OK, leib võib-olla ka, kui kiiresti ei rikne.
    http://www.upu.int/en/activities/customs/list-of-prohibited-articles.html
    http://www.post.ee/?id=1182

    ReplyDelete
  2. Hapupiim on vist buttermilk

    ReplyDelete
  3. Anonymous28.9.13

    Leivajuuretist on täiesti võimalik kuivatada ja siis uuesti ellu äratada. Olen sellisel kujul välismaale saatnud. Aga jah, kuidas Meremaa toll sellesse suhtub? Hapupiima peaksid saama ka ise teha. Hapupiima ja rukkijahuga (vaata ökopoodidesse???) ise juuretise üles kasvatada.... Nikerdamist palju aga teoorias võimalik. Leivategu on tegelikult lihtne....

    Rebane

    ReplyDelete
  4. Tlnas peaks olema kuiv juuretis müügil. Mul on üks pakk ökopoest saadud, hoian seda nagu ilmaimet juba kaks aastat :P

    Kui juuretise käima saad,siis rukkijahu peaks seal ikka leidma. Ja üks mure vähem. Nagu näed, siis inimesed mõistavad su muret, sa pole üksi :)

    Kama kirjeldan ma kui veidrat jahuollust.. rukki- ja hernejahu segu spetsiifilise nostalgilise maitsega :)

    ReplyDelete
  5. Buttermilk on rohkem keefiri moodi, meil müüakse Austraalias seda ja ma olen mõnel korral ostnud, aga paki peal öeldakse, et mõeldud küpsetamiseks ja toidu valmistamiseks. Mina olen joonud! Isegi raseduse ajal, hea kõrvetiste vastu, kuigi öeldakse, et ei tohiks mingeid bakteriaalseid asju tarbida. Kõik nii ohtlik!

    Oleme leidnud hea musta leiva alternatiivi Ikeast: http://www.ikea.com/us/en/catalog/products/00229031/ Suured kaubandusketid müüvad Hollandi pumpernickelit, aga need on paksult säilitusaineid täis ja säilivad veel umbes kaks aastat pärast ostmist. Leidsin netist isegi rukkijahu, aga pole suutnud ära tellida ja kogu selle küpsetamismajandamisega tegelema hakata.

    Muidu iseenesest rahuldab Ikea leib musta leiva isu ilusti ära. Värskelt ahjust tulnuna määrid toorjuustu peale...Kui ma kuskil oma musta leiva söömisega vahele jään, küsitakse minu käest, et kas ma olen toitumisfriik või ülitervislik inimene.
    Muide, teeme oma Austraalia kodus üsna tihti seljankat, borši, kapsarulle (vahepeal laiskasid), heeringasalatit kodusjuustuga ja tatraputru. Tatraputru saab meil tervisefriikide lettidest ja väga paljud aussid on mind heeringasalati tatrapudru söömise pärast viltu vaadanud.

    ReplyDelete
  6. Kadri1.10.13

    Buttermilk peaks olema pett. Hapupiim on soured milk. Kama on röstitud ja jahvatatud rukis, oder, hernes ja kaer või nisu.

    ReplyDelete